Mai ies la alergat dacă plouă?  

Mai ies la alergat dacă plouă?  

Cum te echipezi pentru alergare și câteva ponturi extra

 

Ți s-a întâmplat să vrei să dai o tură de alergare (sau mai multe), dar să vezi că se adună norii și te gândești:”Mai bine rămân în casă. Azi plouă!”? Evident că toți preferăm să alergăm atunci când e soare (dar nu prea puternic), nu bate vântul, când nu există grade cu minus, când nu plouă etc. Dacă ne luăm mereu după vreme, va fi greu sa dezvoltăm un ritm. Și totuși, să alergi în timp ce plouă poate fi chiar distractiv, cu condiția să fii bine echipat și să ții cont de câteva lucruri simple.

 

Ce să porți atunci când alergi pe ploaie

 

Scopul pentru care te îmbraci cât mai adecvat, în funcție de vremea de afară, este acela de a te simți confortabil și cât mai în siguranță. Ploaia nu cere mult echipament special, dar iată la ce să fii atent:

 

  1. Încălțăminte de alergare - trebuie să îți asigure confort și aderență pentru 

că terenul umed poate fi alunecos sau cu risc mai mare de accidentări. Cu siguranță, atunci când vremea este ploioasă, nu vei dori să îți iei ultima pereche de pantofi achiziționați, așa că îți recomandăm să iei unii mai folosiți, dar în stare bună. În funcție de traseul pe care îl parcurgi (trail, pistă de alergare sau alei) alegi și încălțămintea pe care o porți (pantofi de alergare pentru oraș sau waterproof pentru trail). 

 

  1. Șosete pentru alergare - acestea trebuie să fie întotdeauna comode, dar mai ales 

pe vreme ploioasă. Alege șosete performante, din material care elimină umezeala. Evită șosetele din bumbac - se udă repede și păstrează umiditatea. Pentru a preveni bătăturile, asigură-te că șosetele se potrivesc perfect pe piciorul tău și rămân fixe, fără a aluneca în pantof, nici măcar atunci când se umezesc. 

 

  1. Jachetă de alergare waterproof -  acesta este un obiect vestimentar obligatoriu 

dacă vrei să alergi în timp ce plouă. Alege o jachetă rezistentă, dar ușoară, care să te protejeze nu doar de ploaie, ci și de vânt. Trebuie să fie respirabilă, cu fermoare la subraț și orificii de aerisire. Gluga ar trebui să protejeze fața și capul, dar fără a obtura vederea periferică, ceea ce este crucial pentru a rămâne în siguranță. Dacă este viu colorată, te ajută să fii și mai vizibil, chiar și de la distanță. 

 

  1. Șapcă - te protejează de ploaie și îți asigură o mai bună vizibilitate, mai ales 

dacă porți ochelari. Materialul din care este confecționată trebuie să fie unul de pe care se scurge repede apa (din nou, evită bumbacul care nu face altceva decât să absoarbă orice picătură de ploaie). O șapcă de tip baseball este ideală, putând fi purtată și sub gluga jachetei de ploaie. Cozorocul ei trebuie să fie suficient de lung astfel încât să țină picăturile de ploaie departe de fața ta. 

 

  1. Bluză și pantaloni - dintre toate obiectele vestimentare ale echipamentului tău, 

bluza și pantalonii trebuie să rămână cât mai uscate posibil, astfel încât să nu-ți irite pielea. Alege o bluză moale și elastică, ce îți oferă libertate de mișcare, chiar și sub jacheta de ploaie. Pantalonii și bluza trebuie să fie potrivite pe mărimea ta și să îți vină perfect. De asemenea trebuie să fie confecționate din materiale respirabile, care se zvântă ușor și nu mențin umezeala. Ai reținut deja: evită bumbacul! Dacă pantalonii de alergare se udă, rămân lipiți de picior și creează disconfort.

 

  1. Straturi suplimentare - atunci când temperatura este mai blândă și ai de-a face 

doar cu câteva picături de ploaie, nu este nevoie de straturi suplimentare pe sub jacheta de alergare. Dar, dacă vremea este mai răcoroasă, alergarea pe ploaie rece necesită o bluza suplimentară care să păstreze temperatura corpului.    

 

Ponturi pentru alergare atunci când plouă

 

Confortul este doar o parte de care trebuie să fii preocupat atunci când ai de gând să alergi pe o vreme ploioasă. Cealaltă parte, poate chiar mai importantă, este legată de cum să alergi în siguranță pe o astfel de vreme.

 

  1. Nu alerga dacă este furtună! 

Furtunile pot fi spectaculoase și incitante, dar să nu îți dorești niciodată să fii în aer liber atunci când fulgerele brăzdează cerul. Nu uita că, atunci când auzi un tunet puternic, el vine la pachet și cu fulger, chiar dacă nu-l vezi mereu. Reține:

  • dacă nu ți-ai început încă alergarea, amân-o până când furtuna trece complet;
  • dacă ești afară și auzi tunete, chiar dacă nu par apropiate de locul în care te afli, mergi imediat spre cel mai apropiat și sigur adăpost;
  • nu există un adăpost sigur în aer liber atunci când sunt fulgere; în nici un caz nu te ascunde sub un copac.

 

  1. Fii vizibil în trafic!

Combinația dintre ploaie și cer întunecat face ca vizibilitatea să fie o problemă cheie legată de siguranța ta. Iată ce poți face:

  • poartă culori cât mai strălucitoare pentru a fi ușor de reperat de către conducatorii

auto. Dacă alergi pe o suprafață de trail, o jachetă în culori vibrante te va face mai vizibil bicicliștilor care pot trece în viteză pe lângă tine;

  • caută să fii mai degrabă mai precaut și să nu presupui automat că șoferii sau alți

bicicliști te pot vedea;

  • încearcă să ai un contact vizual cu șoferii atunci când traversezi o intersecție sau 

chiar când ești în dreptul unei treceri de pietoni. Fă-le un semn ca să te asiguri că te-au reperat.

 

  1. Rămâi în jurul zonelor pe care le cunoști!

Dacă alergi în apropierea unor zone cu trafic, în condiții de ploaie:

  • renunță la căști! Având o vizibilitate mai redusă din cauza ploii, trebuie să te bazezi mai mult pe auzul ascuțit pentru a te proteja de vehicule cu motor sau chiar de a auzi la timp bicicliștii care se apropie de tine din spate;
  • ai grijă ca gluga jachetei să nu-ți împiedice vizibilitatea periferică. Ține-o mai aproape de față sau chiar dă-o jos dacă simți că mai mult te încurcă.

 

  1. Caută să previi frecarea materialelor.

Atunci când alegi ce să porți înainte de a porni la alergare în condiții de ploaie, ține cont de faptul că hainele care în mod normal nu se freacă, pot face acest lucru din cauza umidității, în mod special pantalonii. În acest caz, cea mai buna opțiune de echipament o reprezintă colanții de alergare, confortabili, fără cusături sau pantalonii scurți care nu rețin apa. 

 

  1. Protejează-ți echipamentul electronic! 

Pune-ți telefonul sau alte dispozitive electronice într-un rucsac sau într-o husă impermeabilă. Poți folosi chiar și o pungă de plastic obișnuită, nu trebuie să fie ceva foarte pretențios. 

 

  1. Usucă-ți cu atenție pantofii de alergare! 

Pentru a-i păstra într-o stare cât mai bună, îngrijește-te de ei imediat ce ajungi acasă. Iată o metodă simplă prin care poți preveni ondularea lor, micșorarea sau mirosul neplăcut:

  • lărgește sireturile
  • scoate branțurile
  • pune înăuntru mai multe bucăți de ziar uscate și mototolite, astfel încât pantofii să fie plini de la vârf până la călcâi
  • după 20 de minute scoate ziarul umed și înlocuiește-l cu altă hârtie mototolită și uscată;
  • așează pantofii și branțurile într-un loc cald și aerisit (ferit de lumina directă a soarelui) pentru o uscare completă.

 

Concluzie

Atâta timp cât eviți furtunile, ești atent în jurul tău, alegi cu atenție zonele de alergare și selectezi un echipament bine gândit și potrivit, experiența alergării în ploaie poate fi relaxantă și plăcută. În plus, nu vei mai rămâne în casă la următoarea prognoză meteo nefavorabilă!

 

Sperăm că ți-am făcut chef ca, la următoarea ploaie, să îți iei echipamentul și să te aventurezi afară! Dacă sari peste bălți sau alergi chiar prin mijlocul lor, asta depinde numai de tine! :) 

 

Ți-a plăcut acest articol? Nu uita să-l transmiți mai departe iubitorilor de aventură și sport!



Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor