Mersul pe bicicletă este, fără nici un dubiu, una dintre cele mai populare activități fizice deoarece are o tonă de beneficii: îți oferă posibilitatea de a experimenta libertatea de mișcare într-un mod unic, are efect benefic asupra sănătății tale fizice și mentale și îți poate îmbunătăți până și viața socială.
Dar, ce faci dacă nu știi să mergi pe bicicletă? Ei bine, ai doar o opțiune: aceea de a învăța. Te asigurăm că va fi o experiență cât se poate de distractivă, indiferent dacă vrei să înveți pe cont propriu sau să apelezi la ajutorul cuiva.
Așadar, dacă te consideri autodidact, îți oferim câțiva pași simpli pe care să-i urmezi:
- Asigură-te că bicicleta este potrivită pentru tine.
Bicicleta trebuie să fie adaptată la înălțimea și greutatea ta, iar șaua la o înălțime adecvată, astfel încât să poți ajunge cu picioarele la sol.
- Încearcă să te obișnuiești cu bicicleta.
Începe să te plimbi pe lângă bicicletă. Încearcă să îți obișnuiești mâinile și picioarele cu manevrarea ei.
- Învață să îți menții echilibrul.
Urcă-te pe bicicletă și încearcă să-ți menții echilibrul. Poți începe să faci asta pe loc, cu picioarele pe pământ, încercând să rămâi în echilibru timp de câteva secunde. Repetă acest exercițiu până când te simți confortabil să treci la nivelul următor.
- Încearcă să pedalezi susținut.
Începe să pedalezi pe o treaptă de viteză mai mică, pentru a te familiariza cu mișcarea. Chiar dacă mergi mai încet, important este să găsești un ritm și să pedalezi constant.
- Continuă să exersezi.
Cu cât vei exersa mai mult, cu atât te vei simți mai confortabil și mai sigur în șaua bicicletei. Nu fii descurajat dacă nu reușești din prima - este cât se poate de normal să dureze ceva timp până ajungi să stăpânești toate mișcările pe care le presupune mersul pe bicicletă.
Un lucru foarte important la această fază este să porți un echipament adecvat - îmbrăcăminte și încălțăminte sport, cască de protecție, mănuși, etc.
Un alt pont: dacă te însoțește cineva, roagă acea persoană să te filmeze - acest lucru te va ajuta să-ți analizezi mișcările și să vezi ce faci bine, ce nu îți reușește, pentru a face ajustările necesare.
Unde ar trebui să învăț să merg pe bicicletă?
O întrebare importantă! Locul ales pentru a învăța să mergi pe bicicletă va influența în bine sau în rău demersul tău, îl va facilita sau îl va încetini.
E important să alegi un loc sigur și adecvat, așa că următoarele opțiuni ți-ar putea fi utile:
- Un teren plat.
În primul rând, încearcă să găsești o suprafață plană, cum ar fi un parc sau o zonă rezidențială cu puțin trafic. Evită zonele aglomerate, cu multe mașini sau chiar cu mulți pietoni.
- O parcare liberă.
Acesta poate fi un loc bun pentru a începe să îți exersezi abilitățile de biciclist. Asigură-te că ai suficient spațiu de mișcare și că nu există obstacole în calea ta.
- O pistă de biciclete.
Dacă există piste de biciclete în apropierea ta, acestea pot fi o opțiune excelentă pentru a învăța să pedalezi. Ele sunt special concepute pentru a fi utilizate de bicicliști, așa că folosește-te de ele! Mare atenție, însă, la alți bicicliști care au uitat cum e să fii începător.????
- O sală de sport.
Dacă ai acces la o sală de sport unde ți se permite să exersezi mersul pe bicicletă, profită de ocazie și folosește-o.
Ce să fac dacă nu pot învăța singur să merg pe bicicletă?
Să zicem că ai încercat deja să înveți singur să mergi pe bicicletă și, din anumite motive, ai ajuns la concluzia că nu-ți iese. Și pentru că nu ești genul care să renunțe ușor, cea de-a doua opțiune pentru tine este să ceri ajutor. La cine oare ai putea apela?
- Apelează la un prieten sau la un membru al familiei.
Cu siguranță ai un apropiat care merge deja pe bicicletă și ți-ar putea fi de ajutor. Avantajul principal ar fi acela că vă cunoașteți deja. În plus, nu te va costa nimic.
- Caută un instructor specializat.
Există instructori de ciclism care oferă lecții pentru începători, chiar și pe platformele online. Aceștia te pot ajuta să înveți să pedalezi, precum și alte skill-uri necesare.
- Înscrie-te într-un program de ciclism pentru începători.
Dacă ești în căutarea unei experiențe mai metodice, poți lua în considerare înscrierea la un curs de biciclete pentru începători, cum e acesta. Ele sunt oferite fie de cluburi locale de ciclism, fie de magazine locale de biciclete.
Sunt biciclist începător. Ce bicicletă ar trebui să-mi cumpăr?
Pentru cei care vor să învețe să meargă pe bicicletă, dar le lipsește obiectul muncii, avem câteva sfaturi de care e important să țină cont. Alegerea bicicletei la această fază este și ea foarte importantă.
Așadar, atunci când cauți o bicicletă pentru începători, e important să iei în considerare următoarele aspecte:
- Tipul de bicicletă.
Există multe tipuri diferite de biciclete: biciclete de munte, biciclete de șosea, biciclete de oraș. Va trebui să alegi bicicleta în funcție de locurile unde o vei folosi cel mai des în perioada următoare.
- Marimea bicicletei.
E important să alegi o bicicletă care se potrivește cu înălțimea ta. O bicicletă prea mare sau prea mică poate fi incomodă și poate chiar duce la probleme ulterioare de postură.
- Cadrul.
Acesta trebuie să fie suficient de puternic pentru greutatea ta și să aibă o formă cât mai confortabilă pentru tine.
- Suspensia.
Dacă intenționezi să ieși cu bicicleta pe trasee accidentate, o bicicletă cu suspensie va fi mai potrivită pentru absorbirea șocurilor.
- Prețul.
În general, prețul bicicletelor variază foarte mult. Stabilește-ți un buget și caută o bicicletă care să se încadreze în acesta. Vei putea face un upgrade oricând vei simți că este cazul să treci la un alt nivel.
Părerea noastră este că, în general, pentru un începător, o bicicletă de trekking este o alegere potrivită. Acestea sunt mai polivalente și pot fi folosite atât pentru plimbări în oraș, precum și pentru plimbări mai lungi în afara orașului. În plus, ele oferă o poziție de pedalat mai confortabilă decât bicicletele de munte sau cele de șosea.
Când alegi prima ta bicicletă, e de preferat să mergi într-un magazin cu personal calificat, care îți poate da mai multe detalii despre bicicletă și cum o potrivești trăsăturilor tale fizice.
Cam atât despre ce să faci când nu știi să mergi pe bicicletă. Acum că ai toate informațiile de bază, nu-ți rămâne decât să-ți iei inima-n dinți și să pornești în aventură pe două roți.
Încă ceva: dacă ți-a plăcut articolul, dă-l mai departe unui prieten care, asemenea ție, își dorește să învețe.