Te-ai întrebat vreodată câte calorii arzi atunci când mergi cu bicicleta?
Ei bine, răspunsul cel mai scurt e următorul: pedalând, poți arde între 300 și 500 de calorii pe oră. Dar, e de la sine înțeles că un răspuns care să-ți folosească nu e la fel de simplu ca…mersul pe bicicletă. Cu alte cuvinte, depinde! Depinde de ce greutate ai, de tipul de bicicletă folosit, de cât timp ești dispus să petreci pe ea, de cât de intens pedalezi și în ce condiții.
Cum se ard caloriile atunci când pedalezi?
Cum funcționează, de fapt, toată treaba cu arsul caloriilor pe bicicletă? Să aruncăm o privire la ce ne spun cei avizați despre ce se întâmplă în corpul tău atunci când pedalezi?
Potrivit specialiștilor, mersul pe bicicletă este în principal o activitate aerobică, ceea ce înseamnă că inima, vasele de sânge și plămânii sunt antrenate prin efortul fizic depus. Asta înseamnă că vei respira mai adânc, vei transpira mai mult iar temperatura corpului tău va crește, ceea ce îți va îmbunătăți condiția fizică generală.
Pe de altă parte, contrar părerilor populare, mersul pe bicicletă nu vizează doar partea inferioară a corpului, adăugând tonus doar acesteia (știi poza cu slăbănogul ăla cu picioare musculoase?) Pedalatul are un impact semnificativ asupra tuturor mușchilor corpului, chiar și asupra celor care nu par a avea legătură cu această activitate fizică.
Nu numai că pedalatul îmbunătățește forța și funcționarea mușchilor fesieri, a mușchilor femurali și a șoldurilor, dar îți îmbunătățește și rezistența musculară generală. Când pedalezi îți lucrezi mușchii de bază, cum ar fi cei abdominali, dar și cei ai spatelui. Îți menții corpul în poziție verticală și ai nevoie de o mare parte din forța ta centrală pentru a menține bicicleta în poziția corectă.
Ca beneficiu suplimentar, se știe deja că mersul pe bicicletă îți poate îmbunătăți nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea mentală și poate reduce șansele de a te confrunta cu multe alte probleme de sănătate cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul, unele tipuri de cancer, depresia, diabetul, obezitatea și artrita, etc.
Arderea caloriilor pe bicicletă și greutatea corporală
Dar să revenim la caloriile arse pe bicicletă. Am văzut că mersul pe bicicletă este un antrenament cardio de bază. Dacă ești o persoană cu greutate medie, cel mai probabil vei arde până în jur de 400 de calorii pe oră.
Dacă ești supraponderal, mersul pe bicicletă ar putea fi un mijloc ideal pentru tine de a pierde în greutate, deoarece nu este o activitate care presupune ridicarea unor greutăți.
Potrivit Universității Harvard, mersul pe bicicletă cu o viteză moderată de 19,3 până la 22,4 de kilometri pe oră va face ca o persoană de 70 de kilograme să ardă 252 de calorii în 30 de minute. La o viteză mai mare, de până la 25 km/h, o persoană cu aceeași greutate va arde 278 de calorii în 30 de minute.
Evident, există mai multe variabile de luat în considerare, însă, ca să-ți poți forma o idee, pentru o tură cu bicicleta la intensitate moderată, timp de 30 de minute, lucrurile ar sta cam așa:
-o persoană de 56,7 kg poate arde 210-240 calorii.;
-o persoană de 70,3 kg poate arde 260-298 calorii;
-o persoană de 83,9 kg poate arde 311-355 calorii.
Sună destul de bine, dacă stăm să ne gândim că pedalând îmbini utilul cu plăcutul, și – așa cum aminteam mai devreme – beneficiile pedalatului sunt mult mai multe. Iată doar câteva:
-creșterea condiției cardiovasculare;
-creșterea forței și flexibilității musculare;
-îmbunătățirea mobilității articulațiilor;
-scăderea nivelului de stres;
-îmbunătățirea posturii și a coordonării;
-oase mai puternice;
-scăderea nivelului de grăsime corporală
-prevenirea sau ameliorarea bolilor;
-reducerea anxietății și a depresiei.
Sfaturi pentru arderea caloriilor pe bicicletă
Te-am convis? În final, iată câteva dintre sfaturile noastre pentru cei hotărâți să încalece șaua bicicletei și să nu mai ardă benzină, ci calorii.
Alege plimbările lungi, de intensitate moderată – sunt mai potrivite pentru arderea caloriilor.
Deși, în general, exercițiile fizice intense au beneficiile lor, e nevoie de mult timp pentru ca organismul să se recupereze și, prin urmare, nu sunt recomandate în fiecare zi. Pe de altă parte, o plimbare de o oră, cu ritmul cardiac în jur de 80% din ritmul cardiac maxim, nu numai că va arde mai multe calorii, dar poate fi făcută mai des – chiar zilnic.
Pedalează continuu – acest lucru va menține arderile constante.
Când te oprești din pedalat, ritmul cardiac scade și odată cu el și intensitatea cu care are loc „combustia internă” a caloriilor. Evident, după escaladarea unui deal sau un sprint mai lung, vei simți nevoia să te oprești din pedalat pentru a-ți trage răsuflarea. Totuși, ține minte că arderea caloriilor e direct proporțională cu efortul susținut, constant.
Ieși în afara pistei cât de des posibil – vei arde mai multe calorii în același interval de timp.
Logica e următoarea: pe asfalt, rularea e lină; pe suprafețe neasfaltate, rezistența la rulare e mai mare, așa că necesită mai multă energie. Vrei să arzi calorii „serioase”, ia-ți un mountain bike configurat pentru înălțimea și greutatea ta și pedalează off-road cât mai mult posibil.
Caută un pluton de bicicliști „like-minded” – vei fi mult mai motivat să păstrezi ritmul și să nu renunți la…arderea caloriilor.
Nu e nimic rău să pedalezi singur însă poate fi mai greu să-ți păstrezi vie motivația de a-ți depăși limitele sau chiar de a te urca pe bicicletă. Atunci când te alături unui grup de bicicliști e mai greu s-o lași mai moale, mai ales dacă ei sunt ceva mai avansați decât tine.
Deci, ești hotărât să începi să „prăjești” niște calorii și să te menții în formă pedalând? Sperăm că articolul nostru te-a ajutat. Dacă ți-a plăcut, dă-l mai departe prietenilor.