Încălțămintea de alergare, un articol esențial în echipamentul de bază

Alergători amatori sau poate cu aspirații de semimaraton, maraton sau triatlon, indiferent în ce categorie vă situați, a existat un moment în care v-ati întrebat dacă are importanță încălțămintea în care alergați.

Contează ce pantofi de alergare folosești?

Da. Încălțămintea perfectă pentru alergare îți va proteja picioarele în cazul impactului repetat cu asfaltul sau terenul dur. Deasemeni, aceasta trebuie sa fie flexibilă în punctele cheie pentru a proteja împotriva accidentării. Alegerea pantofilor de alergare potriviți nu este un lucru chiar ușor și nu este indicat să te orientezi doar după aspectul exterior.

Cum cumperi pantofii de alergare potriviți?

Exista o oarecare dificultate în a recomanda pantofi de alergare; chiar dacă unii sunt mai buni decât alții, cel mai bun pantof pentru tine trebuie să se potrivească și modului de alergare. Cu toții rulăm kilometri diferiți, călcăm diferit, avem alt calapod și o anumită greutate corporală, iar încălțămintea noastră ar trebui să reflecte asta. Cam multe criterii de care trebuie tinut cont, nu-i așa?!

Dacă ești un alergător mai masiv, ai nevoie de o încălțăminte de susținere, cu amortizare mai mare, pentru a absorbi o parte din impact, în timp ce alergătorii obișnuiți ar putea prefera pantofii de alergare mai ușori. De asemenea, în funcție de numărul de kilometri parcurși, tipul de teren (asfalt sau denivelat, gen montan), alergări scurte sau ocazionale, diferă și modelul de pantofi. Este bine de știut că pantofii de alergare au fost împarțiți în 2 mari categorii:

1. urban running (încălțăminte pentru turele pe asfalt) 

Pantofi Alergare Asfalt Cloudflow

2. trail running (încălțăminte adaptată la suprafețele denivelate, montane).

Pantofi-alergare-on-trail-running

Mersul poate fi, de asemenea, un factor important. Dacă mersul tău prezintă un exces de pronație sau supinație este posibil să ai nevoie de un pantof sau talpă care se adresează acestui lucru.

Pronatie Neutra Incaltaminte Alegare

Pronația descrie mișcarea labei piciorului la momentul contactului cu solul atunci când umblăm sau alergăm, având rolul de a reduce șocul resimțit de membrele inferioare. Pentru că unii oameni calcă mai spre interiorul sau mai spre exteriorul piciorului decât alții, firmele producătoare de pantofi de alergare țin cont de acest lucru și creează încălțăminte cu structuri diferite ale tălpii.

 

Deși toate aceste variabile pot părea complicate, în special dacă sunteți nou în zona running-ului, țineți cont de următoarele 5 reguli înainte de a cumpăra pantofi de alergare noi.

  • Probați și testați pantofii de alergare

Probează încălțămintea de alergare înainte de a o cumpăra. Ideal ar fi să o testezi în magazine specializate, unde poți primi consiliere chiar de la pasionați. Magazinul Stonefeet derulează anual un Program de testare a pantofilor de alergare On, cu posibilitatea de a returna produsul achiziționat, în termen de 14 zile, în cazul în care ești nemulțumit.

  • Alege în funcție de tipul suprafeței pe care alergi

Este foarte important să stabilești de la inceput pe ce tip de teren vei alerga: drum asfaltat sau teren accidentat, de genul potecilor montane.

Pantofii dedicați de urban running ar trebui să fie ușori și foarte flexibili, ideali pentru a amortiza și stabiliza picioarele în timpul mișcării repetitive pe același tip de suprafață. În schimb, alergarea montană (trail running) necesită mai mult sprijin, iar pantofii de alergare necesită o mai bună aderență și protecție în orice condiții offroad (proprietăți waterproof și zone caucicate pentru protecție).

  • Competiție versus antrenamente

În multe cazuri, este posibil să doriți să folosiți 2 tipuri de pantofi, unul pentru antrenamente și ture scurte, și altul pentru competiții sau ture intense. Fie că alegi antrenament, semimaraton sau marathon, producatorul On Running a dezvoltat o gamă variată de modele, adaptate pentru fiecare tip de alergare. Oricum, este recomandat să folosiți de câteva ori încălțămintea înaintea oricărei competiții, pentru a se mula pe calopod.

Gama Pantofi Sport marca On

  • Alege confortul și tehnologia

Pantofii potriviți pentru tine sunt cei care te vor face să te simți confortabil de la prima încălțare.

Bazează-te pe prima senzație! Pantofii potriviți sunt aceia care se mulează perfect pe picior și care îți lasă senzația că plutești, cum menționează și moto-ul brand-ului elvețian On, Run On Clouds!

  • Alege încalțăminte cu calapod de damă sau bărbat

Puțini producători de echipament sportiv au fabricat încalțămintea de alergare în funcție de sexul alergătorului, iar On Running se numără printre cei care au facut-o. Orice model On are câte o versiune pentru bărbat și una pentru femeie! De apreciat acestă atitudine, în condițiile în care la multe alte mărci serioase, nu găsești decât foarte puține versiuni destinate femeilor alergătoare!

Sperăm că cele de mai sus te vor ajuta să găsești cei mai buni pantofi de alergare.

Activează-ți puterea de la start până la final, cu pantofii de alergare potriviți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *