10 sfaturi pentru bicicliști pe perioada iernii.

10 sfaturi pentru bicicliști pe perioada iernii.

Știu la ce te gândești. E frig și gândul de a te despărți de pătura ta caldă și confortabilă e de neconceput. Obsesia oamenilor față de păturile și canapelele lor crește invers proporțional cu temperaturile de afară.

E adevărat că mersul cu bicicleta pe timpul iernii poate fi mai dificil decât în restul anului datorită condițiilor meteorologice, dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să eviți ieșirile cu bicicleta. Din contră: dacă o vei face așa cum trebuie, te vei putea bucura în continuare de beneficiile mișcării pe două roți. 

Iată așadar zece sfaturi pentru bicicliști pe timpul iernii. 

1. Folosește echipament de ciclism adecvat iernii

Asigură-te că ai haine și echipament pentru condiții de iarnă, cum ar fi o jachetă rezistentă la vânt și apă, mănuși și pantaloni lungi pentru a te proteja de frig și umezeală.

2. Dotează-ți bicicleta cu lumini puternice și vizibile

După cum bine știi, zilele de iarnă sunt mai scurte, așa că este important să ai lumini puternice și vizibile pentru a fi văzut de către alți participanți la trafic. În plus, ar trebui ca roțile bicicletei tale să fie echipate cu “ochi de pisică” sau elemente reflectorizante aplicate pe spițe – acest lucru îți va spori vizibilitatea. 

 

 

3. Folosește anvelope adecvate: 

Anvelopele cu crampoane sau pattern-uri adânci sunt recomandate pentru a oferi aderență pe drumurile acoperite cu zăpadă sau gheață. E ca la mașină – recomandarea e să ai un set de cauciucuri de vară și unul de iarnă. La schimbarea sezonului, faci pur și simplu un schimb rapid și ești liniștit.

 

4. Rulează cu precauție

Pe timp de iarnă, drumurile pot fi alunecoase și imprevizibile, așa că este important să fii precaut atunci când pedalezi și să reduci viteza în caz de necesitate. 

Că tot veni vorba de adaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum: ar trebui să eviți schimbările bruște de direcție sau frânarea bruscă, deoarece acestea pot cauza pierderea controlului bicicletei. E mai bine sa mergi încet decât să pierzi controlul bicicletei sau sa aluneci. 

 

 

5. Planifică-ți ruta înainte de a pleca la drum

Evită drumurile și intersecțiile aglomerate, cu multă zăpadă sau gheață și alege trasee alternative mai sigure, cum ar fi parcuri sau piste pentru biciclete. 

 

6. Verifică-ți bicicleta înainte de a porni

Înainte de a pleca la drum, fă o scurtă dar temeinică verificare tehnică a vehiculului tău cu două roți. Asigură-te că frânele, luminile și transmisia funcționează corect și că bicicleta este în stare bună de funcționare înainte de a urca în șa. 

Așadar, să recapitulăm:

  • Verifică frânele, luminile
  • Lubrifiază lanțul.
  • Reglează schimbătoarele, dacă e cazul. 

 

7. Păstrează bicicleta în condiții optime

E de la sine înțeles că o bicicletă ținută în rastel, în fața blocului sau în curte, sub cerul liber, va avea o evoluție diferită față de o bicicletă ținută în garaj sau într-un loc uscat, neexpus la umezeala și diferențele de temperatură din timpul iernii. Acest lucru va deveni evident pe termen lung. Așadar, încearcă să-ți păstrezi bicicleta în condiții optime, mai ales în sezonul rece. Îți va fi mult mai ușor atunci când vei ieși la drum și nu în ultimul rând, îi vei prelungi viața. 

 

8. Verifică prognoza meteo

Când vine vorba de mersul pe bicicletă, poți controla multe lucruri: bicicleta, echipamentul, traseul, etc. Dar singurul lucru asupra căruia nu ai niciun control este starea vremii. Prin simpla verificare a prognozei meteo poți ști ce tipuri de îmbrăcăminte să alegi dar și dacă ar trebui să ai la tine și echipamente suplimentare. Făcându-ți un obicei din a verifica aplicațiile de vreme de pe telefonul mobil vei fi mai precaut și mai liniștit. Cel puțin vei reduce șansele de a fi surprins de fenomene meteo extreme cum ar fi vântul puternic, depunerile de polei sau apariția ceței. 

 

9. Evită să pedalezi noaptea

Sute de bicicliști mor anual și alte câteva mii sunt implicați în accidente pe șosele. Situația e una cât se poate de serioasă. Indiferent că pedalezi de plăcere, că ești ciclist profesionist sau că navetezi la serviciu cu bicicleta, e imperativ să-ți iei măsurile de siguranță adecvate iar una dintre acestea este să eviți — pe cât posibil – deplasările pe timpul nopții, mai ales iarna.

Știm prea bine cultura șofatului agresiv în România și faptul că șoferii sunt, de regulă, concentrați pe evitarea unei coliziuni cu o altă mașină decât să se îngrijoreze de prezența unui biciclist în trafic. Cu toate că și în țara noastră ciclismul devine din ce în ce mai popular, șoferii încă nu sunt obișnuiți (sau convinși de lege) să se aștepte să aibă o bicicletă în unghiul mort, la trecerile de pietoni cu pistă de biciclete sau într-o intersecție. 

10. Combină mijloacele de transport

Ai o bicicletă pliabilă, care încape în portbagajul mașinii? Sau poți monta pe autoturism un suport de biciclete? Perfect. Asta înseamnă că poți combina cele două mijloace de transport – bicicleta și mașina – pentru a evita acele porțiuni de traseu dificil de practicat pe timpul iernii. Dacă locuiești într-o localitate din afara Bucureștiului, să zicem, poți veni cu mașina până la intrarea în oraș, o poți parca într-un loc sigur și poți trece la bicicletă. De la patru la două roți cât ai zice bicicletă! 

În țările din vest, această metodă combinată e mult mai populară. Poți combina bicicleta cu trenul sau autobuzul sau tramvaiul pentru că acestea sunt prevăzute cu spații destinate bicicliștilor și bicicletelor lor.  Până una-alta, vezi cum le poți combina în zona în care “bicicliști”. 

 

În final, un paragraf bonus pentru cei care poate se întreabă când e prea frig pentru a ieși iarna cu bicicleta.

 

Când e prea frig pentru a merge cu bicicleta?

Nu există o temperatură specifică care să fie prea rece pentru a merge cu bicicleta, deoarece aceasta poate varia în funcție de toleranța individuală la frig și de echipamentul de protecție folosit. Cu toate acestea, temperaturile foarte scăzute, sub -10°C, pot fi neconfortabile pentru mulți bicicliști, mai ales dacă nu sunt echipați adecvat acestor temperaturi…din ce în ce mai neobișnuite pe la noi. 

 

Este important să acorzi atenție condițiilor meteo și să iei măsuri de precauție atunci când pedalezi pe ger, cum ar fi să porți haine groase, rezistente la vânt și apă, mănuși și protecție adecvată pentru cap. De asemenea, ar trebui să fii conștient de posibilele riscuri, cum ar fi degerăturile sau hipotermia, și să acționezi rapid în caz că apar astfel de simptome.

Dacă te simțiți neconfortabil sau este periculos să ieși cu bicicleta din cauza frigului, ar fi mai bine să alegi un alt mijloc de transport sau să aștepți până când temperaturile revin la normal. 

 

Acestea au fost cele 10 sfaturi pentru bicicliști pe perioada iernii. Sperăm că ți-au prins bine, iar dacă dacă le consideri folositoare, dă acest articol mai departe prietenilor tăi bicicliști. Bike on!



Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor